Osteopaattinen hoito

Ihminen on monimutkainen, toiminnallinen kokonaisuus. Osteopatiassa tämä otetaan huomioon. Kaikki vaikuttaa kaikkeen! Hoito koostuu erilaisista pehmytkudosten hoitotekniikoista, nivelten mobilisaatioista ja manipulaatioista sekä asiakkaan oman kuntouttavan harjoittelun ohjaamisesta. Osteopatiassa nivelongelmia hoidetaan pehmeillä ja rauhallisilla mobilisaatiotekniikoilla kivun lievittämiseksi ja/tai liikelaajuuden palauttamiseksi. Tarvittaessa voidaan suorittaa manipulaatihoito eli kohdistettu, tarkkarajainen impulssi, joka ohjaa nivelpintoja erilleen toisistaan, kuitenkin niin että pysytään nivelen normaalissa liikelaajuudessa.

Asiakkaan oma kuntouttava harjoittelu sisältää erilaisia asiakkaan kotona tai työpaikalla suorittamia liikeharjoituksia, lihasten venytyksiä ja vahvistuksia tai nivelten itsemobilisaatioita.

Harjoittelun tavoitteena on tukea kehon omaa paranemisprosessia ja estää mahdollisten uusien oireiden syntyminen.

Pehmytkudostekniikoista käytetään muunmuassa triggerpainantaa ja myofaskiaalisia- eli lihaskalvotekniikoita.

Ortopedinen osteopaatti on erikoistunut tutkimaan sekä hoitamaan mm.

 • akuutit tai krooniset selkäkivut
 • raajojen puutumiset ja säryt
 • päänsärkyoireet
 • niska-hartiasäryt, tension neck
 • rintarangan kiputilat
 • huimaus
 • tinnitus
 • nivelten kiputilat
 • tenniskyynärpää
 • lihaskivut ja – krampit
 • urheilu- ja rasitusvammat

Sattuuko hoito?

Mikään hoitomuoto ei aiheuta kipua oikeaoppisesti tehtynä. Lihasten käsittelyssä saattaa tuntua niin kutsuttua ”makeaa kipua” mutta kohtuutonta kipua asiakkaalle ei ole tarkoitus tuottaa.

Mistä manipulaatiossa ”napsahtava” ääni tulee?

Kun nivelkapselissa vapautuu kohonnut paine, päästää se napsahtavan äänen. Ilmiötä voidaan verrata shamppanjapullon korkin aukaisuun. Äänellä ei kuitenkaan ole oleellista merkitystä hoidossa.

Onko manipulaatio turvallista?

On. Koulutetun osteopaatin suorittama manipulaatio on harkittua ja turvallista hoitoa. Hyvällä kliinisellä tutkimuksella ja haastattelulla taataan turvallinen hoito.

Kannattaako hoitoon tulla heti kun sattuu vai kokeilenko ensin lääkettä?

Tule vain! Mitä nopeammin vaiva tutkitaan, sitä helpommin se saadaan hoidettua. Osteopatia toimii kuitenkin aina perinteisen lääketieteen tukena.

Tarvitsenko lähetteen tullessani osteopaatille?

Et tarvitse. Osteopaatin vastaanotolle voit tulla ilman lähetettä.

 

Manipulaatio ja mobilisaatio

Manipulaatiolla ja mobilisaatiolla tarkoitetaan käsittelyä jolla nivel tai nikama vapautetaan toimimaan sille ominaiselle fysiologiselle liikelaajuudelle.

Manipulaatiossa liikerajoittunut nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan epäsuora voimaimpulssi. Seurauksena nikama tai nivel ylittää hetkellisesti rajoittuneen fysiologisen liikelaajuuden joka voidaan kuulla naksahduksena. Manipulaatiossa usein kuuluva napsahtava ääni syntyy nikamaniveleen muodostuvan tyhjiön äkillisestä vapautumisesta. Itse manipulaatio  tapahtuu aina nivelen fysiologisten normaalien liikeratojen suuntaisesti. Näin kehon omat luonnolliset tukira- kenteet, lähinnä nivelsiteet ohjaavat niveltä oikeaan asentoonsa, sekä suojaavat sitä manipulaation aikana.

Mobilisaatiolla tarkoitetaan liikehoitoa. Toistoilla nivelen liikelaajuutta lisätään hoitajan passiivisesti   tai asiakkaan aktiivisesti omatoimisesti suorittamana. Mobilisaatiolla pyritään venyttämään pääasial- lisesti nivelkapseleita ja nivelsiteitä nivelissä. Samalla pyrkimyksenä on myös lisätä nivelen aineenvaihduntaa, jolloin se saa paremmin tarvitsemansa ravinnon. Tällöin nivelet pysyvät pitempään terveinä ja hyvinvoivina.

Manipulaatiota ja mobilisaatiota  käytetään lähes aina yhdessä. Vain tehokkaalla kohdistetulla manipulaatiolla ja mobilisoinnilla yhdessä pystytään poistamaan nivelen/nikaman ongelmien perussyyt.  Vain joka suuntaan vapaasti liikkuva nivel on kivuton. Tähän tulokseen ei yksin manipulaatiohoidolla pääse.