Ortopedinen osteopatia

Mitä on osteopatia ?

Osteopatia on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoitomenetelmä, joka kehitettiin 1800- luvun puolivälin jälkeen Amerikassa. Ortopedinen osteopatia on osteopatian yksi erikoishaara.    

Mitä on ortopedinen osteopatia ?

Ortopedinen osteopatia on tuki- ja liikuntaelimistön häiriö- ja kiputilojen hoitoa. Hoitokeinoina käytetään nivelten virheasentoja ja toimintahäiriöitä korjattaessa manipulaatio- ja mobilisaatiohoitoja. Myös tekninen ongelma-alueelle kohdistettu hieronta, erilaiset liikehoidot ja asiakkaan ohjaaminen kehonsa hallintaan kuuluvat osteopatian hoitomenetelmiin.

Ortopedisen osteopaatin erikoisosaamiseen kuuluu myös tarkka kliininen tutkiminen. Vain hyvällä tutkimisella pystytään kohdistamaan hoito tarkasti toimintahäiriöiseen kudokseen ja sulkemaan pois sellaisia riskitekijöitä, jotka olisivat esteenä hoidolle. Ammattikuntamme nojautuu tiukasti koululääketieteeseen, niinpä tutkimukset perustuvat aina funktionaalisen anatomian, röntgen diagnostiikan ja neurologian tuntemiseen. Ortopedisen osteopaatin koulutus antaa valmiudet satojen eri kliinisten testien suorittamiseen ongelman perussyytä selvitettäessä.

Ortopedinen osteopaatti kykenee kliinisen tutkimuksensa perusteella ohjaamaan tarvittaessa asiakkaansa jatkotutkimuksiin sopivimmalle erikois- tai yleislääkärille. Useimmissa tapauksissa hän kykenee saatteessaan jatkotutkimuksiin esittämään vaivan syyn, ongelman ylläpitäjän.

Filosofiamme mukaan nivelten staattisoituminen (jäykistyminen) ja aineenvaihdunnan häiriintyminen niissä ja niiden ympäristökudoksissa on useimmiten syynä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin. Useimmiten lihakset jännittyvät joutuessaan suojaamaan toimintahäiriöisiä niveliä. Siis lihasjännitys ei useinkaan ole ongelmien perussyy. Mikäli ongelma kuitenkin on vain lihaksissa, hoito kohdistetaan niihin.

Ammattikuntamme on kiropraktikkojen ja naprapaattien ohella ainut terveydenhuollon ammattikunta, jolla on juridinen oikeus suorittaa manipulatiivisia hoitoja tukirangan nivelistön normaaliliikkuvuuden palauttamiseksi.

Ortopedisen osteopatian koulutus on 4-vuotinen monimuotokoulutus terveydenhuollon oikeusturva- keskuksen hyväksymän koulutusohjelman mukaisesti. Kouluttajana toimii Ortopedisen Osteopatian koulutuskeskus Helsingissä, Länsi-Pasilassa. Koulutuksen vastaavana opettajana toimii osteopaatti, Timo Rantala

Ortopedinen osteopatian koulutus on Valviran (Terveydenhuollon oikeusturvakeskus)  hyväksymää. Valmistuneet osteopaatit ovat Valviran ja lääninhallituksen  rekistereissä osteopaatteina.